Sajtos tejfölös lángos: Profi pékek trükkjei a tökéletes lángosért
A sajtos tejfölös lángos a magyar konyha egyik kedvenc étele, és nem ok nélkül. A ropogós tészta, a sós-tejfölös öntet és a reszelt sajt kombinációja ellenállhatatlan, és tökéletes választás akár reggelire, ebédre, vacsorára, vagy akár csak egy kis nasira.
De mi a titka a tökéletes lángosnak? Profi pékek trükkjeit hoztuk el nektek, hogy ti is elkészíthessétek otthon a tökéletes, ropogós lángost!
Hozzávalók:
- A lángoshoz:
- 2 dl tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 1 tk só
- 2 ek olaj
- 2 dl víz
- A sütéshez:
- olaj
- A feltéthez:
- só
- tejföl
- sajt
- fokhagyma (opcionális)
Sajtos tejfölös lángos elkészítés:
- A tészta elkészítése:
- Langyosítsd meg a tejet egy lábosban.
- Egy tálba önts a cukrot, morzsolj bele az élesztőt, és öntsd fel a tej felével. Takard le konyharuhával, és hagyd felfutni 10-15 percig.
- Egy másik tálba szitáld át a lisztet, keverd össze a sóval.
- Készíts a liszt közepébe mélyedést, öntsd bele az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.
- Kezd el összekeverni a hozzávalókat, majd apránként add hozzá a vizet, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
- Lisztezett deszkára fordítsd ki a tésztát, és gyúrd át 5-10 percig, amíg sima és hólyagos nem lesz.
- Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órát, amíg a térfogata megduplázódik.
- A lángos kisütése:
- Olajozz be egy tálcát, és olajos kézzel szaggass kis darabokat a tésztából. Helyezd a tésztadarabokat a tálcára, és hagyd kelni további 30 percig.
- Egy serpenyőben forrósíts fel olajat. A forró olaj hőmérséklete legyen kb. 180°C.
- Olajos kézzel óvatosan vedd fel a tésztadarabokat, és nyújtsd ki őket kézzel egy vékony koronggá. Figyelj, hogy ne szakítsd el a tésztát!
- Süsd ki a lángost mindkét oldalán aranybarnára, kb. 1-1 percig.
- Csepegtesd le a felesleges olajat papírtörlőn.
- Tálalás:
- Sózd meg a lángost, kend meg tejföllel, és szórd meg reszelt sajttal.
- Ízlés szerint fokhagymával is megkenheted.
Profi pékek trükkjei:
- A tészta:
- Használj minőségi lisztet a lángoshoz. A magasabb gluténtartalmú liszt rugalmasabb tésztát eredményez.
- Langyosítsd meg a tejet, de ne forrózd fel, mert megöli az élesztőt.
- Hagyd a tésztát kelni meleg helyen, amíg a térfogata megduplázódik. Ez fontos a ropogós tészta eléréséhez.
- Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz.
- A sütés:
- Használj bőséges olajat a sütéshez
- Használj jó minőségű olajat. A napraforgóolaj, a repceolaj vagy a kókuszolaj mind jó választások.
A forró olaj titka és a tökéletes feltét
-
A forró olaj titka:
- A lángos titka a megfelelő hőmérsékletű olajban rejlik. Ideális esetben az olajnak 180°C körül kell lennie. Ha az olaj nem elég forró, a lángos beissza az olajat, és zsíros lesz. Ha viszont túl forró, túl gyorsan sül ki a tészta, és nem lesz ideje teljesen átsülni.
- Profi trükk: Nincs hőmérőd? Dobj egy kenyérmorzsát az olajba. Ha azonnal feljön a felszínre és aranybarnára pirul, akkor az olaj elég forró a sütéshez.
-
A tökéletes feltét:
- A lángos igazi sztárja a feltét! A klasszikus tejfölös-sajtos kombináció verhetetlen, de variálhatsz is kedved szerint.
- Próbáld ki friss, apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel megszórva.
- Készíts fokhagymás tejfölöt úgy, hogy a tejfölbe keversz zúzott fokhagymát és egy kevés citromlevet.
- Ha valami pikánsabbra vágyik, tegyél a lángosra egy kis reszelt tormavirágot.
- A lángos igazi sztárja a feltét! A klasszikus tejfölös-sajtos kombináció verhetetlen, de variálhatsz is kedved szerint.
Összegzés
A sajtos-tejfölös lángos elkészítése egyszerűnek tűnik, azonban néhány trükkel igazán mesterivé varázsolhatod. A langyos tészta titka a megfelelően megkelt tésztában és a forró olajban rejlik. A feltét tekintetében pedig szabadjára engedheted a fantáziádat!
Sajtos tejfölös lángos – Gyakran Ismételt Kérdések:
-
Mennyi ideig kell kelnie a tésztának? A tésztának összesen körülbelül 1 órát kell kelnie. Az első kelesztés a felfuttatott élesztővel kb. 10-15 perc, a második kelesztés a kiszaggatott tésztadarabokkal pedig további 30 perc.
-
Mivel helyettesíthetem az élesztőt? Sajnos az élesztő nem helyettesíthető a lángos tésztájában. Az élesztő a tészta keléséért felelős, ami a ropogós állag eléréséhez elengedhetetlen.
-
Mit tegyek, ha a lángosom felszívja az olajat? Ha a lángosod túl sok olajat szívott fel, valószínűleg az olaj nem volt elég forró a sütés közben. Próbáld magasabb hőmérsékletre melegíteni az olajat a következő körben.
Reméljük, ez a cikk segített elkészíteni a tökéletes sajtos-tejfölös lángost otthon!