Sajtos tejfölös lángos – Profi pékek trükkjei

sajtos-tejfolos-langos

Sajtos tejfölös lángos: Profi pékek trükkjei a tökéletes lángosért

A sajtos tejfölös lángos a magyar konyha egyik kedvenc étele, és nem ok nélkül. A ropogós tészta, a sós-tejfölös öntet és a reszelt sajt kombinációja ellenállhatatlan, és tökéletes választás akár reggelire, ebédre, vacsorára, vagy akár csak egy kis nasira.

De mi a titka a tökéletes lángosnak? Profi pékek trükkjeit hoztuk el nektek, hogy ti is elkészíthessétek otthon a tökéletes, ropogós lángost!

Hozzávalók:

  • A lángoshoz:
    • 2 dl tej
    • 1 tk cukor
    • 3 dkg élesztő
    • 50 dkg liszt
    • 1 tk só
    • 2 ek olaj
    • 2 dl víz
  • A sütéshez:
    • olaj
  • A feltéthez:
    • tejföl
    • sajt
    • fokhagyma (opcionális)

Sajtos tejfölös lángos elkészítés:

  1. A tészta elkészítése:
    • Langyosítsd meg a tejet egy lábosban.
    • Egy tálba önts a cukrot, morzsolj bele az élesztőt, és öntsd fel a tej felével. Takard le konyharuhával, és hagyd felfutni 10-15 percig.
    • Egy másik tálba szitáld át a lisztet, keverd össze a sóval.
    • Készíts a liszt közepébe mélyedést, öntsd bele az olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és egy kevés langyos vizet.
    • Kezd el összekeverni a hozzávalókat, majd apránként add hozzá a vizet, amíg sima, rugalmas tésztát nem kapsz.
    • Lisztezett deszkára fordítsd ki a tésztát, és gyúrd át 5-10 percig, amíg sima és hólyagos nem lesz.
    • Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órát, amíg a térfogata megduplázódik.
  2. A lángos kisütése:
    • Olajozz be egy tálcát, és olajos kézzel szaggass kis darabokat a tésztából. Helyezd a tésztadarabokat a tálcára, és hagyd kelni további 30 percig.
    • Egy serpenyőben forrósíts fel olajat. A forró olaj hőmérséklete legyen kb. 180°C.
    • Olajos kézzel óvatosan vedd fel a tésztadarabokat, és nyújtsd ki őket kézzel egy vékony koronggá. Figyelj, hogy ne szakítsd el a tésztát!
    • Süsd ki a lángost mindkét oldalán aranybarnára, kb. 1-1 percig.
    • Csepegtesd le a felesleges olajat papírtörlőn.
  3. Tálalás:
    • Sózd meg a lángost, kend meg tejföllel, és szórd meg reszelt sajttal.
    • Ízlés szerint fokhagymával is megkenheted.

Profi pékek trükkjei:

  • A tészta:
    • Használj minőségi lisztet a lángoshoz. A magasabb gluténtartalmú liszt rugalmasabb tésztát eredményez.
    • Langyosítsd meg a tejet, de ne forrózd fel, mert megöli az élesztőt.
    • Hagyd a tésztát kelni meleg helyen, amíg a térfogata megduplázódik. Ez fontos a ropogós tészta eléréséhez.
    • Ne gyúrd túl a tésztát, mert kemény lesz.
  • A sütés:
    • Használj bőséges olajat a sütéshez
    • Használj jó minőségű olajat. A napraforgóolaj, a repceolaj vagy a kókuszolaj mind jó választások.

A forró olaj titka és a tökéletes feltét

sajtos-tejfolos-langos
Sajtos tejfölös lángos
  • A forró olaj titka:

    • A lángos titka a megfelelő hőmérsékletű olajban rejlik. Ideális esetben az olajnak 180°C körül kell lennie. Ha az olaj nem elég forró, a lángos beissza az olajat, és zsíros lesz. Ha viszont túl forró, túl gyorsan sül ki a tészta, és nem lesz ideje teljesen átsülni.
    • Profi trükk: Nincs hőmérőd? Dobj egy kenyérmorzsát az olajba. Ha azonnal feljön a felszínre és aranybarnára pirul, akkor az olaj elég forró a sütéshez.
  • A tökéletes feltét:

    • A lángos igazi sztárja a feltét! A klasszikus tejfölös-sajtos kombináció verhetetlen, de variálhatsz is kedved szerint.
      • Próbáld ki friss, apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel megszórva.
      • Készíts fokhagymás tejfölöt úgy, hogy a tejfölbe keversz zúzott fokhagymát és egy kevés citromlevet.
      • Ha valami pikánsabbra vágyik, tegyél a lángosra egy kis reszelt tormavirágot.

Összegzés

A sajtos-tejfölös lángos elkészítése egyszerűnek tűnik, azonban néhány trükkel igazán mesterivé varázsolhatod. A langyos tészta titka a megfelelően megkelt tésztában és a forró olajban rejlik. A feltét tekintetében pedig szabadjára engedheted a fantáziádat!

Sajtos tejfölös lángos – Gyakran Ismételt Kérdések:

  • Mennyi ideig kell kelnie a tésztának? A tésztának összesen körülbelül 1 órát kell kelnie. Az első kelesztés a felfuttatott élesztővel kb. 10-15 perc, a második kelesztés a kiszaggatott tésztadarabokkal pedig további 30 perc.

  • Mivel helyettesíthetem az élesztőt? Sajnos az élesztő nem helyettesíthető a lángos tésztájában. Az élesztő a tészta keléséért felelős, ami a ropogós állag eléréséhez elengedhetetlen.

  • Mit tegyek, ha a lángosom felszívja az olajat? Ha a lángosod túl sok olajat szívott fel, valószínűleg az olaj nem volt elég forró a sütés közben. Próbáld magasabb hőmérsékletre melegíteni az olajat a következő körben.

Reméljük, ez a cikk segített elkészíteni a tökéletes sajtos-tejfölös lángost otthon!

Ropogós csirkeszárny sütőben – Eláruljuk a titkot!